„Cât costă serviciile unui designer de interior?” este una dintre cele mai des adresate intrebari din ultimii ani. De când piața imobiliară a început să se dezvolte, „personajul” numit designer de interior a primit tot mai multe solicitări.
În momentul în care vei fi copleșit de multitudinea de variante, soluții, materiale, vânzători care vor să își vândă marfa, atunci un designer de interior care să te „scoată la lumină” devine de neprețuit.
Dacă ai reușit să îți construiești o casă, felicitări! Ai ajuns la etapa construcției „la roșu”, etapă în care instalația electrică și cea sanitară nu sunt încă făcute. Prin urmare, întrebările firești în acest moment ar fi: „Merită să plătesc un designer de interior?” și „cât costă serviciile unui designer de interior?”
La aceste întrebări voi încerca să răspund eu, ca designer de interior, deoarece nu de puține ori am avut discuții de acest gen cu clienții mei. În primul rând, trebuie să știți că nu toți designerii practică același preț. Acesta variază în funcție de experiența lor,
experiență ce poate fi ușor identificată vizualizând portofoliul fiecăruia. Dar, pentru a face o alegere bună cu privire la designerul potrivit, țineți cont și de latura „practică” a sa (capacitatea organizatorică, cunoștințe tehnice, orientare spre rezolvarea problemelor, comunicare, negociere). În caz contrar, riscați să rămâneți doar cu câteva desene frumoase, dar de neimplementat.
Din punctul meu de vedere, merită. De ce? Voi răspunde cu câteva întrebări:
Cât te-ar costa dacă ai face alegeri greșite în ceea ce privește materialele pe care le inserezi în proiect?
Ce faci dacă îți dai seama că parchetul sau gresia, sau piesele de mobilier nu se potrivesc între ele?
În acest caz ai avea doar două variante: să reîncepi șantierul sau să lași lucrurile așa cum sunt și să fii nemulțumit.
Poate ai văzut o fotografie pe net a unui ambient care ți-a placut. Dar esti sigur că se poate adapta la spațiul tău? Spațiul trebuie să aibă o „idee” generală (ca să nu spun concept), iar preluarea ideilor de pe net și amestecarea lor poate fi înșelătoare.
Așadar răspunsul la această întrebare este foarte natural:
Da, merită să plătești un designer de interior bun, care te poate ajuta să economisesti bani, prin luarea deciziilor potrivite și implementarea lor.
Care este onorariul perceput de un designer de interior?
Eu am implementat un serviciu de evaluare a situației. De obicei, designerii lucrează la metru pătrat, însă consider că suprafața nu este singurul reper în realizarea unei evaluări corecte.
Fiecare spațiu are caracteristicile sale: unele se pot proiecta mai ușor, altele mai dificil. Un spațiu mic, cu multe cerințe, va fi mai scump de proiectat decât … să spunem un salon mare; un pian în centru (poate cu puțin efort reușeam să găsesc un exemplu mai bun). În afară de spațiu, mai există și criteriul stilului abordat: stilul baroc va fi mai dificil de desenat, decât stilul
minimalist (aici cred că am dat un exemplu mai bun).
Așadar, din aceste motive, am considerat necesar să implementez acest serviciu de evaluare a situației. În urma acestei evaluări, potențialul
client va primi, cu siguranță, oferta de preț corectă.
Implementarea unui proiect de design este o chestiune dificilă, iar pe parcurs apar multe situații neprevăzute. Lucrăm cu oameni, cu echipe de oameni, și de aici pot aparea
multe complicații, așa că sfatul meu este să îți contractezi un designer de interior care știe să comunice cu oameni de diferite facturi. Pe perioada implementării o să ai nevoie de tot ajutorul pe care îl poți primi.